Reguli de manipulare, transport, receptie si depozitare a produselor

Transportul si manipularea
Panourile de tigla metalica sunt livrate pe paleti din lemn. Este indicat sa fie manipulati cu ajutorul macaralei sau a unui stivuitor/lisa. Daca transportul se face manual este bine ca panourile sa fie prinse de margine pe lungime, de catre un numar suficient de persoane, astfel incat sa nu se deterioreze marginile, nici sa nu se produca deformari ale panoului. De asemenea, este interzisa deplasarea produselor prin tarare. Invelitorile trebuie sa fie transportate cu autovehicule prevazute cu prelata. Paletii nu trebuie sa depaseasca suparafata de incarcare si trebuie sa fie bine fixati cu elemente corespunzatoare. De asemenea, mijloacele folosite pentru fixare nu trebuie să deterioreze panourile metalice.
Receptia produselor
La momentul livrarii se recomanda confruntarea avizului de expediere cu produsele primite pentru identificarea eventualelor defecte ale produselor, dar si eventualele produse lipsa din comanda plasata de catre client.
Depozitarea produselor
Se recomanda ca panourile de tigla metalica sa fie depozitate in spatii inchise, uscate si bine ventilate, unde nu se inregistreaza fluctuatii mari de temperatura. Pe termen scurt depozitarea se poate face si in locuri deschise, dar paletii trebuie sa fie asezati pe suporți, la o distanta potrivita de pamant, pentru a permite scurgerea si aerisirea. Depozitarea panourilor pe o perioada mai mare de 45 de zile in spatiu deschis, respectiv 180 de zile in spatiu inchis, este considerata drept o incalcare a conditiilor de garantie si nu se va lua in calcul niciun fel de reclamatie in aceste cazuri. Montajul acoperisului implica lucrul la inaltime si riscuri de accidentare, drept pentru care este important ca montatorii sa poarte echipament de protectie – corzi fixe, casti, manusi. Pe langa acestea sunt necesare unelte de tinichigerie, cu ajutorul carora sa se poata taia panourile si accesoriile – foarfeca de taieri drepte, cutter, fir cretat, snur pentru alinierea jgheaburilor, trasator pentru tinichigerie, ciocan pana, prisma faltuita, cleste de falt, patent, masina de insurubat si capetele necesare acesteia.

Este interzisa taierea produselor cu disc abraziv sau cu alte instrumente de taiere care produc incalzirea locala excesiva a pieselor prelucrate (nerespectarea acestei mentiuni este considerata o incalcare a conditiilor de garantie). Pe Invelis se poate calca cu o incaltaminte cu talpa moale si doar pe zona pe care au fost asezate sipcile (talpa trebuie controlata mereu pentru a se verifica daca pe ea nu s-a fixat pilitura metalica). Folia anticondens se monteaza de jos in sus, montand primul rand paralel cu streasina. Se va monta avand in vedere directia scurgerii de apa si se poate petrece si peste creasta acoperisului. Se intinde foarte bine orizontal (fara cute) peste capriori sau termoizolatie si sub invelitoare. Incepand cu al doilea rand se recomanda ca suprapunerea sa se faca ținand cont de dunga colorata (min.10 cm), aflata in lateralele sulului de folie. Se fixeaza de asteriala prin contrașipci de 50×30 mm, pe lungul capriorului. Contrasipca si sipca se fixeaza cu cuie de 100 mm sau suruburi de lemn. In cazul acoperisurilor cu inclinatie mai mare de 20 de grade, ce pot fi realizate fara asteriala, folia anticondens se monteaza paralel cu streasina, direct pe capriori. Constructia portanta cel mai des utilizata pentru invelitoarea de acoperis este sarpanta din lemn. Daca aceasta este montata gresit, atunci vor aparea dificultati la montajul sistemului complet pentru acoperis.
Montajul sipcilor se incepe dinspre streasina si se continua catre coama. Primul rand de sipci se fixeaza la nivelul asterialei sau la nivelul capriorului, dupa caz. Al doilea rand de sipci se monteaza paralel cu primul rand de sipci, la o distanță de 380 mm din partea inferioara a primului rand pana la partea superioara a celui de-al doilea rand. Al treilea rand de sipci si urmatoarele se monteaza luand in considerare 350 mm din partea superioara a randului anterior si pana la partea superioara a randului care se fixeaza.

Orice abatere de la dimensiunile recomandate va face imposibila prinderea corecta a tiglei metalice cu suruburi autoforante, de sipca.
Dupa punerea in opera a sistemului pluvial urmeaza montajul bordurii de streasina, al carui rol este acela de a face imbinarea panourilor de tigla metalica cu jgheabul, permițand scurgerea apei de pe invelitoare in jgheab.
Bordura streasina se monteaza pe toata lungimea streasinii. Fixarea se face cu suruburi autoforante cu garnitura (4,8×35) la o distanta de aproximativ 250 mm unul de altul. Cand se impune utilizarea a doua sau mai multe bucati de bordura streasina se recomanda ca imbinarea sa se faca printr-o suprapunere a accesoriilor de aproximativ 50-100 mm.Se monteaza sub invelitoare, la intersecția a doua ape si permite dirijarea apei catre sistemul pluvial. Se monteaza peste sipca orizontala si peste bordura streasina, astfel:
– La imbinarea cu bordura streasina, dolia se decupeaza;
– Marcati intersectia doliei cu bordura streasina, la care se pot adauga 10 mm, care apoi, cu ajutorul unui cleste de falt sau a unui ciocan de cauciuc, se pliaza peste bordura streasina. In cazul sarpantelor cu panta mica, se recomanda sa se realizeze decupajul doliei tinand cont de plierea de 10 mm.
Fixarea doliei de sipca se poate realiza utilizand agrafe confectionate din tabla sau suruburi autoforante cu garnitura 4,8×35. Indiferent de modalitatea aleasa prinderea se va face pe fiecare sipca in parte. Fixarea de perete se face cu suruburi autoforante sau cu dibluri, in functie de materialul pe care se face prindere.
Montajul panourilor de tigla metalica se realizeaza perpendicular pe linia streasinii, de la dreapta la stanga in cazul modelelor de tigla metalica MODERN și CLASIC.

Aveti un proiect?

Miriada furnizeaza gratuit schita de montaj pentru acoperisuri, o gama completa de solutii in alegerea celui mai potrivit model de acoperis sau tabla cutata,  alegerea accesoriilor de finisaj, rezolvarea detaliilor şi a anumitor modificari necesare.
Contactati-ne chiar acum!