Instalarea usoara si rapida tabla tip tigla Miriada

Greutatea redusa si modul de suprapunere si prindere al panourilor modulate faciliteaza lucrarile de constructii si reduc timpul de montaj, instalarea fiind posibila in orice anotimp (la temperaturi cuprinse intre 5-36 grade celsius) in conditii normale de lucru, un acoperis de dimensiuni (150-200 mp) necesita 4-5 zile lucratoare pentru montaj.

tigla metalica Miriada

Specificatii tehnice de montaj

Conditii de montaj

Se respecta Normativele si Standardele romanesti si europene pentru acoperisuri

Structura acoperisului
Cerintele capacitatii de incarcare a structurii la acoperis nu sunt solicitante datorita avantajului principal al greutatii reduse pentru tigla metalica. Se asigura sarpanta conform prescriptiilor tehnice specificate in proiectul tehnic de executie. Panta minima a acoperisului (14 grade) asigura garantia produsului.
Caroiajul de prindere a produsului este simplificat, fixandu-se pe astereala sau direct pe capriori: baza de prindere – rigle dipuse transversal, D max=600 mm. Modulele Miriada se monteaza pe rigle de lemn (min.32×50) dispuse longitudinal, cu distantiet de 350 mm. Pentru intersectia celor 2 tipuri de rigle se vor folosi pt rigidizare cuie cu cap galvanizat (100 x 37,min 2 buc).
Pozitionarea capriorilor la echidistanta mai mare de 1000 mm.Necesita redimensionarea corespunzatoare a riglelor (min.45 x 70 mm).
La montaj si in exploatare se va circula cat mai aproape de riglele de reazem.
Pregatirea montajului
Inainte de inceperea montajului se recomanda verificarea frontului de lucru din punct de vedere al corectitudinii in executie a structurii acoperisului. Deficientele in realizarea sarpantei influenteaza negativ motajul tiglei. Este necesara la montaj o dotare tehnica corespunzatoare: trusa de montaj cu scule uzuale si speciale de tinighigerie folosite in constructii (nibller, patent rotund, cleste de falt, masina de insurubat cu turatie variabila, cap magnetic natural special pt suruburi, foarfece de taiere,fir de trasat).
Montajul panourilor
Este important ca primul panou sa fie montat cu atentie, respectand perpendicularitatea fata de streasina; erorile de montaj pot influenta aspectul invelitorii. Se recomanda inceperea placarii de la dreapta la stanga si de la streasina spre coama. Pentru un rezultat optim se verifica perpendicularitatea pe linia de streasina si se va mentine aceasta aceasta cota de montaj pe toata lungimea streasinii. Se urmareste alinierea panourilor pe linia de ghidaj, cu semnele dispuse la intervale regulate de 1100 mm.(latimea utila a panoului).
Panourilor se monteaza prin retragere; la deplasarile pe acoperis se va avea grija sa se calce in lungul cutiei.
Nu se utilizeaza pentru taiere polizorul unghiular (flexul)
Tabla profilata trebuie taiata cu un foarfece electric de tabla (nibller) sau foarfece de taiat tabla manual. Spanul rezultatul din activitatea de debitare sau de perforare a tablei trebuie curatat imediat cu o perie. Filmul adeziv special de protectie se va indeparta in momentul montajului.
Fixarea panourilor
Se acorda o atentie deosebita la fixarea modulelor pe rigloe, folosind suruburi autofiletante pentru tabla tip tigla (cu dimensiune minim 4,80 x 35 mm). Dispunerea reperelor liniare si accesoriilor din tabla se realizeaza si deteriorarea garniturii si a stratului de protectie. Optional, se poate asigura protectie suplimentara pentru suruburi, prin dispunerea unei acoperiri PVC. Pentru fixarea suruburilor se utilizeaza chei magnetice speciale. Consumul mediu de suruburi este de: 6 buc.-4,8 x 35 mm si 3 buc. 4,8 x 20 mm/mp.
Accesoriile
Finalizarea eficienta a unui acoperis necesita utilizarea unor accesorii suplimentare cu rol de inchidere, etansare si izolare. La structura acoperisurilor se recomanda utilizarea foliilor izolatoare anticondens. Gamei standardizate de accesorii li se alatura o serie de repere liniare in corelatie cu stuatiile specifice intalnite pe santier.
Manipularea
Datorita greutatii reduse, tiglele metalice sunt usor de manipulat, dar in functie de lungimea lor acestea se transporta de doua sau mai multe persoane, folosind manusi de protectie adecvate. Se recomanda transportul in pozitie verticala pentru a evita deformarea tablelor. Nu se vor descarca sau muta mai multe coli o data.
Stocarea
La exterior se asigura depozitarea in pozitie inclinata a pachetului, pentru a evita acumularea de apa intre foliile de tabla, iar distanta minima pana la sol sa fie de 250 mm. In interior depozitarea trebuie facuta in locuri uscate si bine ventilate. Este recomandat un timp de depozitare cat mai scurt, asezand pachetele pe traverse din lemn uscat. La suprapunerea pachetelor se va avea in vedere greutatea pachetului superior, pentru a evita aparitia deformarilor mecanice.
Destinatia multipla
Sistemul de protectie si tipul elegant de profilare determina utilizarea optima in cazul invelitorilor pentru cladiri amplasate in medii de utilizare normale(spatii de locuit – vile sau case de vacanta, institutii publice, cladiri social-administrative).